Hvordan laver man bibelstreger?

Der findes rigtig mange forskellige måder at gribe bibellæsning an på, og det er helt op til dig hvordan du vil gøre det. Når man tilføjer et kreativt element er der dog et par ting at huske på. Først og fremmest skal du beslutte dig for at det vigtige er processen og ikke produktet. Det handler om at bruge tid sammen med Gud og i Hans Ord, ikke om at producere kunst. Man kan let blive fanget af at det skal se godt ud, og det er også skønt, når det somme tider sker, men det vigtigste er faktisk ikke værket, men vejen dertil. Det er noget af det, som har været en udfordring for mig, og derfor skriver jeg også dette til mig selv. Det betyder, at man skal øve sig i at accepterer at det ikke altid kommer til at se så godt ud på min side, som det gjorde i mine tanker før jeg gik i gang med at slå streger. Dertil kommer udfordringen med ikke at lade sig distraherer af alle de fantastiske ting, som andre meget talentfulde mennesker deler på nettet. Når du har styr på dette, kommer du til udfordringen med den første blanke side. Lad mig lige huske dig på, at siden ikke er blank, den er bare kun udstyret med tekst. Det kan godt kræve lidt mod og overvindelse at lave den første streg, så måske skal du bare begynde i det små med en lille ting i margin af en side, og lad det vokse derfra. Brug eventuelt blyanter, som du let kan viske ud igen, hvis der er behov for det. Nu er du klar!

  1. Vælg en tekst. Du kan vælge et enkelt vers eller en længere tekst, som for eksempel et kapitel. Du kan bruge en almindelig bibellæseplan, læse en bog igennem, fordybe dig i tekster fra prædikener eller undervisning, som du har deltaget i eller vælge en af teksterne fra bibelstreger.dk. Det vigtige er, at du vælger en tekst, som er til at overskue. Jeg synes at det er lettest at komme i gang med tekster, som jeg kender godt i forvejen, når man er nybegynder. Senere er det ikke helt så vigtigt.
  2. Studér teksten. Bed om at Gud må åbne teksten for dig. Begynd med at læse dem igennem for at få overblik over teksten. Det er særlig vigtigt, hvis det er en lidt længere tekst. Det kan også være en god idé at læse indledningen til den bog, som din tekst kommer fra, hvis der er sådan en i din bibel. Det kan give et godt overblik over den sammenhæng, som teksten skal forstås ud fra. Når du har skaffet dig et overblik, er det tid til at fordybe sig. Læs teksten en gang til ganske langsomt, og overvej hvad den siger til dig. Bibelens tekster kan læses om og om igen, og hver gang man vender tilbage til en tekst, kan man opdage noget nyt, som giver mening og værdi i lige netop den aktuelle situation. Skriv dine tanker ned på et stykke papir eller i en notesbog. Saml dine tanker og find ud af hvad de vigtigste pointer i teksten er. Her bliver jeg let fanget i slagord og fraser, som jeg kan huske fra tidligere, og jeg forsøger at tvinge mig selv til at tænke over hvad der taler til mig lige netop nu. På den måde opdager jeg somme tider nye vinkler på en tekst og undgår at det bliver lidt for kliche. Vælg en pointe ud, som du vil illustrerer.
  3. Lad dig inspirere. Overvej hvordan du kan illustrerer den pointe, som du har valgt. Somme tider har man en klar idé om en tegning eller en figur, som man gerne vil gengive og andre gange kræver det lidt mere at komme på noget godt. Ind imellem er det nok at gengive pointen som en tekst, og somme tider er en kombination af tekst og tegning godt. Det er helt op til dig. I denne fase søger jeg ofte inspiration i andres arbejde eller ved at søge på nettet på bestemte ord og begreber. Hvis jeg gerne vil vise noget om for eksempel fællesskab, så googler jeg ordet fællesskab og vælger billeder. Når jeg kigger alle de forskellige billeder af fællesskab igennem, finder jeg somme tider noget, som passer i mit kram. Det kan være et symbol eller en illustration, som passer til min pointe. Jeg bruger ganske ofte andres ting som inspiration og er ikke bleg for at tegne mere eller mindre af. Jeg ender jo alligevel med at give det hele et personligt twist, og ved at sætte det ind i en ny sammenhæng, bliver det til mit eget.
  4. Slå streger. Nogen tegner deres motiver direkte i bibelen, når de har besluttet sig for hvordan det skal være, men jeg kan godt lide at tegne en skitse på papir først. Somme tider tegner jeg af og somme tider tegner jeg frihånd. Det vigtigste er at jeg grubler over budskabet og at det derved bliver en del af mig og min måde at forstå verden på. Når min skitse er klar, tegner jeg den over i min bibel med blyant ved at lægge den ind under siden. Man kan nogenlunde let se igennem de tynde sider, og så er det let at tegne efter. Derefter lægger jeg farver på eller tegner op med tusch eller hvad jeg nu finder på. Her gælder det om at sætte sit personlige præg på værket. Nogen tegner og maler ind over hele siden og laver noget meget imponerende og kulørt, andre skriver små ting i margin og illustrerer pointerne med små tændstikfigurer. Det er ikke så vigtigt, så gå du bare løs med de materialer og talenter, som du råder over.

Når du er færdig, har du en illustration, som vil minde dig om en særlig pointe hver gang du ser den. Det er ikke sikkert at den er særlig flot eller imponerende, men fordi du har lavet den, er den vigtigt og hjælper dig med at fastholde en sandhed i Bibelen. Det er så skønt at opleve at ens bibel langsomt bliver fyldt med små og store farverige remindere om alle mulige gode ting.

Jeg har gjort det til en vane at skrive skrifthenvisning og dato på mine tegninger. Det er sjovt at gå tilbage og se hvordan ens stil udvikler sig over tid.

Jeg slutter gerne af med at takke Gud for Ordet og livet i Kristus.

Og hvis du nu tænker at det da tager utrolig meget tid at lave sådan en bibelstreg, så kan jeg bare sige at somme tider tager det 10 minutter og somme tider bruger jeg en hel uge på noget, som jeg bliver optaget af. Det vigtige for mig er at fange hvad Gud vil mig, og det må tage den tid, som det nu engang vil.