Mine materialer

Washi-tape, stickers, stempler, stencils, gesso, pensler, farver, maling, tusser og blyanter; listen er lang over skønne ting, som man kan bruge til at lave mesterværker i sin bibel. Det er let at forkøbe sig og sidde på toppen af et bjerg af fantastiske ting, men det er ingen garanti for, at man får lavet bibelstreger. Desværre. For nogen er det måske endda en distraktion. I denne artikel vil jeg vise dig mine materialer og fortælle om hvordan jeg har valgt at begrænse mig selv, for at forsøge at holde fokus på det vigtigste; at fordybe mig i Guds ord og give mine tanker et visuelt udtryk.

Jeg begyndte at tegne bibelstreger i en helt ny bibel indkøbt til formålet. Jeg besluttedet mig for, at det vigtigste for mig skulle være fordybelsen i ordet. Jeg er ikke en stor kunstner og tegner i øvrigt ikke til dagligt. Jeg er kreativ på andre måder, men altså ikke med tegning. Jeg kender mig selv godt nok til at vide, at jeg gerne vil opnå et flot resultat. Derfor var det helt nødvendigt at træffe en beslutning om fokus, før jeg gik igang. Med det i tankerne besluttede jeg mig også til at prøve nye ting af. Det er ikke altid blevet sådan, som jeg havde håbet, men jeg har accepteret resultatet og udviklet mit udtryk hen ad vejen. Samtidig har jeg også med tiden fundet de materialet, som jeg holder af at bruge.

Skriveredskaber

0,7 stiftblyant, viskelæder og Steadlers fineliners.

Jeg tegner altid med blyant først og er meget glad for denne enkle stiftblyant, som en ven har foræret mig. Den bruger 0,7 mm stifter, og det er rigtig godt at tegne med og let at viske ud. Jeg har købt et rigtig godt viskelæder. Det lyder måske ikke så vigtigt, men for mig betyder det rigtig meget, at det visker godt og ikke sætter spor. Det betyder mindre at jeg har brugt et par kroner ekstra på at købe det. Foreløbig har jeg haft det i 3 år, og det får jeg nok råd til.

Når jeg tegner op i biblen, er det vigtigt at mine skrivere ikke går igennem til næste side. Jeg bruger mest Steadlers fineliners. Man kan godt se en skygge på den anden side, hvis jeg laver kraftigere bogstaver, men det betyder ikke noget for mig. For nyligt har jeg anskaffet et sæt Tombow-tusser. De er beregnet til at skrive smukke bogstaver med. Det kan jeg ikke endnu, men måske en dag. Jeg har dog opdaget, at de er rigtig gode i biblen, for de går heller ikke igennem de tynde sider, selv om de faktisk skriver en kraftigere streg. Jeg kan ikke sige om det vil være det sammen med de tykkere Tombow-penne, men disse er gode.

Tombow Fudenosuke, tynde brush-penne

Farver

I begyndelsen brugte jeg kun farveblyanter. Jeg fandt et sæt gode blyanter her hjemme, og begyndte med dem. Det fungerede fint, men jeg blev hurtig træt af at de tegnede meget lyst på de glatte sider i biblen. Derfor søgte jeg efter nogle lidt kraftigere blyanter, og endte med at bestille et lille sæt Prismacolor premier-farveblyanter. Dem blev jeg hurtig glad for, og jeg anskaffede et sæt med 36 blyanter. Det er nok til mit behov, men man kan godt få større (og dyrere) sæt.

Prismacolor Primier farveblyanter

Jeg har lært en masse farveblyant-teknikker ved at se film på youtube. Det kan jeg godt anbefale, også selv om man let kommer til at bruge alt for meget tid på det. Her er et par eksempler på sider, som jeg har lavet med farveblyanter.

Her har jeg tegne linjer og tekst med Steadlers Fineliners og farvet med Prismacolor-farveblyanterne
Her er teksten tegne på med Tombows Fudenosuke og tegningen lavet med Prismacolor-farveblyanter.

På mine ture rundt på nettet faldt jeg over Gelatos fra Faber Castel. De er rigtig godt til at lave baggrunde med, og det savnede jeg med farveblyanterne. Jeg startede også her med et lille sæt, og måtte købe flere til senere. Der er 1000 muligheder med Gelatos, og jeg bruger ikke halvdelen af dem. Gelatos er gode både våde og tørre. Jeg bruger dem kun tørre, da jeg aldrig (eller endnu ikke) bruger gesso på mine sider, og ikke holder af rynkede sider. Alligevel kan Gelatos noget, som farveblyanterne ikke kan, og jeg er rigtig glad for at bruge dem sammen med tekster, som jeg ikke kan lave et motiv til eller til lidt større motiver.

Faber Castel Gelatos. Jeg opbevarer mine i en flad madkasse. Her er farver fra forskellige sæt.

Ligesom med farveblyanterne har jeg set utallige videoer på youtube, for at blive klogere på Gelatos. Det er der kommet disse sider ud af. Jeg arbejder stadig på min teknik, og afprøver ofte nye ting.

Her har jeg brugt Gelatos til at lave en baggrund for tekst. Jeg har blandet forskellige farver sammen og blandet dem ved at tvære dem sammen. Ikke alle penne er kan skrive oven på Gelatos-farve. Tombows virker fint.
Her er motivet lavet med Gelatos. Det dækker teksten lidt mere end jeg normalt bryder mig om, men hvis det skal ligne noget fra himmelrummet, kræver det jo mørke. Teksten er lavet med en hvid gel-pen.

Test-sider

Det er svært at vide hvordan forskellige farver og teknikker virker på siderne i biblen, og det er sikkert også forskelliget fra bibel til bibel. Jeg har derfor udnævnt de sidste sider på almindeligt bibel-papir i min bibel til test-sider. Der afprøver jeg ting, inden de får lov at komme ind på siderne i biblen. Det har sparet mig for et par dårlige ideer midt i biblen.

Test-side bagerst i min bibel.

Som du kan se, bruger jeg faktisk ikke ret mange forskellige materialer i min bibel. Alligevel kan jeg lave mange forskellige streger. Med tiden indtager jeg nyt land, men det behøver ikke at koste alverden at komme igang, og det behøver ikke at være et udstyrsstykke hver gang man vil lave et nyt motiv.

Jeg har vist dig mine ting, og jeg er sikker på, at andre ville kunne vise en helt anderledes samling. Det handler ikke om at bruge det rigtige, men om at udvælge det, som fungerer godt for dig. Du er meget velkomme til at anbefale materialer og teknikker som en kommentar her eller i vores facebook-gruppe. Det er altid godt at blive inspireret af andre.

Jeg må gang på gang minde mig selv selv om, at det handler om at fordybe mig i Ordet og være sammen med min skaber og frelser. Når jeg skriver det her, er det lige så meget til mig selv, som til dig. Lad dig ikke distraherer af alle de mange muligheder, men find det, som giver dig ro til fællesskabet med Ham om ordet. Når vi bliver stille, taler Han. Det oplever jeg jævnligt, når jeg tegner. Deri ligger hele pointen for mig!