Tanke til streger

Jeg hørte om bibelstreger første gang for cirka 3 år siden. På det tidspunkt hittede pocket-letters bland scrap-folk i hele verden, og vi skrev og sendte breve til hinanden på kryds og tværs. Jeg modtog blandt andet et brev fra en kvinde i USA, som fortalte at hun lavede Bible Journaling. Jeg anede ikke hvad det var, så jeg googlede fænomenet, og fandt en masse billeder af utrolig flotte kunstværker på bibelsider. Det var vildt imponerende, men slet ikke noget, som talte til mig. Jeg meldte mig dog ind i et par facebook-grupper for at følge lidt med, og hen ad vejen opdagede jeg, at ikke alle lavede disse overvældende værker. En del af medlemmerne i grupperne viste billeder frem af mindre ting, og jeg opdagede også, at der var noget der hed micro Bible Journaling, hvor man laver helt små illustrationer i margin på siderne. Det kunne jeg meget bedre se mig selv i, og det havde jeg lyst til at prøve af. Dog var jeg lidt tøvende overfor at sætte streger i min almindelige bibel, og jeg satte mig for at købe en bibel til bibelstreger.

 

Sommeren 2017

På Sommerstævnet på Lindenborg 2017 gik jeg på jagt i bogteltet efter en bibel til mit projekt. Jeg ville gerne have en dansk bibel, og den skulle have så meget plads som muligt til at tegne på. I min søgen kom jeg i snak med flere forskellige mennesker, som også synes, at det der med bibelstreget kunne være spændende. Jeg fandt en bibel, som ikke helt levede op til mine ønsker, men som alligevel kunne komme til at fungere. Men meget vigtigere end det, så fandt jeg også en gruppe mennesker, som ville følges med mig på min rejse. Faktisk besluttede vi at vi ville arbejde med bibelstreger i det næste år, og derefter tilbyde en workshop på Sommerstævnet i 2018. Vi oprettede en lille lukket facebook-gruppe og begyndte med at udfordrer hinanden med forskellige tekster. Hver uge valgte en af os en tekst, og i løbet af ugen tegnede vi alle sammen ud fra den. Sidst på ugen delte vi vores streger, og hurtigt opdagede vi, at selv om det var den samme tekst, var resultaterne vidt forskellige. Det var spændende at se hvad de andre havde fået ud af teksten, og hvordan de kunne få det til at se ud. Vi brugte lidt tid på at spørge ind til hinandens tegninger, og tit blev det til en fin lille ”snak” om budskabet i teksten. Det har jeg haft stor glæde af, og det har været med til at opmuntrer mig til at blive ved, så bibelstreger nu efterhånden er blevet en vane, som jeg nødig vil være foruden.

 

Brugte materialer jeg allerede havde

Efter Sommerstævnet gik jeg i gang. Jeg brugte lang tid på at vælge et motiv og gjorde mig store anstrengelser for at gøre det pænt, og jeg blev faktisk ret glad for resultatet. Jeg valgte at bruge materialer, som jeg allerede havde, og jeg besluttede mig for at småt er godt. Det er ikke helt let at tegne på de tynde bibelsider, men jeg udviklede hurtigt en teknik, som virkede for mig, og hen ad vejen skiftede jeg også mine farveblyanter ud med nogle af højere kvalitet. Jeg har brug en del tid på at studerer teknikker på you-tube, men efterhånden har jeg fundet en måde, som fungerer for mig, og nu begynder en stil at tage form. Det er sjovt at blade rundt i min bibel og følge den udvikling, som jeg har haft på den korte tid, som jeg har tegnet og skrevet i den.

 

Bibelstreger hjælper til at sætte tempoet ned

At lave bibelstreger har været en gave for mig. Jeg er rigtig rutineret i at læse tekster, og jeg kan lynhurtigt fræse igennem et par bøger i bibelen. Jeg er dog ikke ret godt til at stoppe op og blive i teksten. Det ”tvinger” bibelstreger mig til. Når jeg læser med det formål at lave bibelstreger, må jeg bruge tid på at overveje hvad teksten vil sige mig lige nu og her. Jeg kan ikke nøjes med at læse den igennem, jeg må også gruble over den. På den måde sætter jeg automatisk tempoet ned og fordybelsen op. Det er godt for mig, og jeg har opdaget en rigdom i mange af de tekster, som jeg tidlige bare har læst igennem. Når jeg har været igennem tekst og har lavet en illustration til den, så bliver jeg mindet om pointen hver gang jeg ser den. Min bibel bliver langsomt fyldt med påmindelser om hvad Gud siger. Jeg fastholder vigtige pointer, både når jeg tegner og når jeg senere betragter. Mine illustrationer er personlige, og de vil slet ikke give de samme tanker for andre, som slår op i min bibel, som de gør for mig. Det er en af grundene til at det er vigtigt for mig, at jeg selv har lavet dem. Der findes meget flotte bibler med fortrykte motiver, men det ville ikke virke for mig. Jeg holder af at starte på en ren side og ikke være styret af andet en pladsen i margin.

Jeg har været med i både danske og amerikanske facebook-grupper om bibelstreger. Alle steder oplever jeg, at det er inspirerende at se andres værker og nyttigt at blive klogere på hinandens teknikker. Dog findes der ikke nogle tegninger med større værdi end dem, som jeg selv har tegnet. Ikke fordi de er særlig flotte, så langt fra, men fordi de er mine og fordi de er et udtryk for mit forhold til Gud og det fællesskab, som vi har, når jeg fordyber mig i Hans ord.

Skriv et svar