Visuel bøn – bøn i farver

Kender du det at man gerne vil være trofast i bøn, men ikke rigtig får det til at ske? Det kander jeg og derfor lyttede jeg ekstra godt efter, da jeg for noget tid siden deltog i en online konference om bible journaling eller bibelstreger, som vi kalder det her. Her hørte jeg for første gang om Visuel Bøn.

Konferencen foregik på nettet, og bestod i en serie foredrag, som blev vist som små video-lektioner. Jeg så mange forskellige og var rigtig glad for at være med. Et foredrag fangede min opmærksomhed i særdeleshed. Det handlede om visuel bøn og var med Connie Denninger fra Visuel Faith Ministries. Efterfølgende kastede jeg mig ud i en af de meget spændende ting, som hun fortalte om, nemlig en visuel bønne-bog. Jeg linker til foredraget nederst i denne artikel.

Helt enkelt handler visuel bøn om at bruge farver og kreativitet til at holde fokus på bønnen og til at få syn for hvad man beder om i løbet af for eksempel en måned. Ved at skrive ned og farvelægge, samler man et billede af alt det, som man beder for, og på den måde kan man være vedholdende og bede mere systematisk. Samtidig kan man se hvad man tidligere har bedt for og bemærke, om man har fået svar på sin bøn. På den måde bliver ens bønne-bog også til en taksigelses-bog. Lad mig vise dig hvordan jeg har gjort.

Først anskaffede jeg mig en lille malebog for voksne. Det er smart at siderne er ret enkle og jeg foretrækker at motivet ikke er for dominerende. Derfor købte jeg en bog med geometriske mønstre. Det er ikke så vigtigt. Jeg købte min på nettet. Du kan sikkert finde fine bøger i en boghandler også. Du kan også finde fine motiver på nettet, som du kan printe ud og bruge.

Min malebog

Jeg sætter en side af til hver måned. Ikke alle sider er lige gode til formålet, så jeg har bare valgt lidt ud. Her er et eksempel på et par sider. Billederne viser ikke færdige sider.

Mine sider

Jeg skriver kun ganske kort om hvad jeg beder for. Ofte er det kun et navn eller et stikord. Dels ved Gud jo hvad det handler om og dels er det kun en note til mig selv, for at minde mig om emnet. Man kan godt skrive mere, hvis man vil. Det kan give god mening, hvis man vil kunne gå tilbage og se på siderne senere.

Når jeg beder, finder jeg min bog frem og slår op på månedens side. Jeg tilføjer de emner eller personer, som jeg vil bede for i hvert sit felt i malebogen. Derefter begynder jeg at bede samtidig med at jeg farver felterne. Jeg bruger både formulerede bønner, tungetale og stilhed, når jeg beder. Somme tider bliver jeg hængende længere ved et emne og somme tider gør jeg det kort. Ved at bruge tid på at farvelægger “tvinger” jeg mig selv til at standse op. På den måde undgår jeg, at min bøn bliver en kort opremsning af mine behov, men i stedet bliver en god tid sammen med Gud i dialog om det, som ligger mig på sinde. Somme tider skriver jeg ting ind på siden flere gange. Det sker for eksempel hvis en ven er i krise og jeg beder for vedkommende i en længere periode. Jeg tilføjer også tit ting, som jeg kommer i tanke om under bønnen. Jeg har opdaget, at mine børn og nærmeste venner altid ender med at få en plads på mine sider, og det er en glæde for mig at se, at jeg følger dem i bøn.

I min bog er der en blank side til hver tegnet side. Den kan man bruge til at skrive noter til sine bønner. Der kan man også skrive hvis man oplever bønnesvar, inspiration fra Gud eller noget, som man er kommet i tanke om og skal følge op på. Man kan også bruge siden til at noterer et skriftsted, som man vil sætte særligt fokus på i den måned. Det har jeg forsøgt mig med. Desværre gled det lidt i baggrunden for mig, men tanken er god, og jeg vil forsøge at arbejde med det senere igen.

For mig virker det bedste, når min bog ligger fremme på bordet, så jeg tit ser den. Hvis den bliver lagt væk, er det let at glemme den igen. Jeg har forsøgt mig med at udvælge 4-5 farvet til en måned, så jeg ikke spilder en masse tid på at vælge flotte farver, når jeg beder. Tanken er fin, men det er ikke et reelt problem for mig at fortabe mig i farvevalg, så nu bruger jeg bare dem jeg vil. Måske kan det fungerer for dig.

Jeg er rigtig glad for visuel bøn og for min bønne-bog. Metoden hjælper mig til at huske at bede vedholdende og til at se hvordan Gud arbejder i mit liv. Jeg vil klart anbefale dig at forsøge dig, hvis du trænger til at forny dit bønsliv.

Den metode, som jeg beskriver her, er en simpel version af det, som Connie Denninger viser frem i sin video, og kun en enkelt af mange forskellige ting, som hun beskriver på sin hjemmeside. Hvis du har lyst til at vide mere og måske få ideer til andre ting man kan gøre med visuel bøn, kan jeg varmt anbefale hendes hjemmeside. Især hvis du har mod på det engelske.

Herunder findes den lektion, som Connie Denninger holdt på Be The Ligth Bible Journaling Conference 2019.

Her er link til hjemmeside og blog: Visual Faith Ministry